Søg
Close this search box.

Skimmelsvamp fjernelse – skimmel symptomer og test

Skimmel svamp – Hvad du bør vide om skimmel

Skimmelsvamp er desværre et relativt almindeligt problem i vores danske huse og skimmel er farligt for både bygninger, dyr og mennesker.  I denne artikler lærer vi dig mere om skimmel og skimmelsvamp fjernelse, dvs. hvordan du slipper af med det, og hvilke sundhedseffekter langtidseksponering kan medføre. Døgnvagt.dk kan også hjælpe med test af skimmel, udbedring og affugtning samt fjernelse af skimmelsvamp i København og Nordsjælland.

Sådan kan sort skimmelsvamp påvirke dit helbred 

Skimmelsvamp kan afgive en lugt, der minder om en muggen kælder. Nogle gange er duften ikke særlig stærk, hvilket kan gøre den svær at opdage. Nogle mennesker lever længe med skimmelsvamp uden at vide det. Følgende symptomer kan opstå, når de udsættes for skimmelsvamp:

 • Irriterede øjne, næse og svælg
 • Hoste
 • Tilbagevendende luftvejsinfektioner
 • Forværring af eksisterende astma
 • Hovedpine
 • Træthed
 • Hudproblemer
 

Skimmelsvamp er som du nok forstår farligt, og det er vigtigt at finde ud af, om det er til stede i dit hjem, fordi langvarig eksponering af skimmelsvamp kan give livslange helbredsproblemer. Det kan for eksempel give kroniske lungeproblemer. Børn er særligt sårbare, fordi de kan udvikle astma. Så hvis du er i tvivl om du har skimmelsvamp i huset. Kontakt os, så hjælper vi dig med skimmelsvamp test og fjernelse af skimmelsvamp i huset eller i lejligheden.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er en betegnelse, der omfatter flere skimmelsvampearter, hvoraf de mest kendte er: Cladosporium, Aspergillus, Stachybostrys Penicillium og Fusarium. Fælles for alle typer sortskimmel er, at de har en sort eller mørk farve og spredes gennem sporer, som de udskiller. Sporerne klæber til forskellige overflader og materialer og trives særligt godt i fugtige områder. Hvor farlig sort skimmelsvamp er afhænger af typen.

Cladosporium – Den absolut mest almindelige form for skimmelsvamp i Danmark, både indendørs og udendørs. Cladosporium har fået tilnavnet “sorte prikker”, da det ofte er sådan det opdages. Caldosporium kan forårsage uønskede virkninger såsom astma, allergier og infektioner i negle og hud. Farven er grå-grøn-brun-sort.

Aspergillose –  Der er i alt 185 underarter, hvoraf 20 af disse udskiller gifte, der er skadelige for mennesker. Skimmelsvampetypen kan blandt andet have skadelige virkninger på immunforsvar, lunger og andre organer. Farven er blå-grøn-sort.

Stachybo strys –  Tidligere blev denne form for skimmelsvamp betragtet som harmløs, men i dag anses den efter mere forskning for at være skadelig. Stachybostrys kan påvirke immunsystemet negativt, irritere luftvejene og huden, forårsage allergi, astma og træthed og endda lungeblødning. Farven er grønlig sort.

Penicillium – Der er omkring 150 underarter, og svampen bruges til at lave penicillin og ost. Denne form for skimmelsvamp er den, der normalt koloniserer huse først. Kan forårsage allergi og astma. Farven er blå-grøn.

Fusarium – Ofte klassificeres denne form for skimmelsvamp under rødskimmel eller slimskimmel på grund af dens farve: gul-hvid-brun-rød-brun-lilla-rød. Fusarium kan i nogle tilfælde forårsage skade på både mennesker og dyr.

Læs mere her om skimmelsvamp test.

Indhent tilbud på fjernelse af skimmelsvamp ↓

Fjernelse af skimmelsvamp i huset eller i lejligheden

Fjernelse skimmelsvamp i huset eller i lejligheden

Hvor svært det er at komme af med skimmelsvamp og fjernelse af skimmelsvamp afhænger af, hvilket stadie skimmelsvampen befinder sig i. Klor og andre rengøringsmidler kan fjerne sort overfladeskimmel, men de dræber kun den mikrobielle plante. Celler og sporer, der allerede er dannet, forbliver. Hvis det drejer sig om et mindre skimmelsvamp angreb på en husfacade, er det ofte muligt at vaske skimmelsvampen væk med sæbe, forudsat at skimmelsvampen ikke har nået at trænge igennem malingen. Du har ofte brug for professionel hjælp til skimmelsvamp fjernelse, fordi det kan være svært at vide, om skimmelsvampen er forsvundet. Fjerner man ikke skimmelsporerne og skimmelgiftene fuldstændigt, så kan skimmelsvampen tage fat igen. 

En metode, der bruges til at skimmelsvamp fjernelse, er såkaldt fogging. Det er en metode, hvor en skimmeldræber opvarmes og fordampes. Dampen frigives i det angrebne område og kommer også ind på mere vanskeligt tilgængelige steder. Hvis angrebet er meget alvorligt, bør byggematerialet udskiftes, fordi sporerne og giftstofferne ikke forsvinder helt.

Læs mere;  fjernelse af skimmelsvamp pris

Skimmelsvamp fjernelse på fundamentet

Hvis fundamentet er blevet angrebet af fugt- og skimmelskader, skal det som regel renovers.
Når vi udfører fjernelse af skimmelsvamp i et hus, leder de først efter kilden til problemet. Der er forskellige tiltag og hvilken metode der bruges afhænger af hvor alvorligt angrebet er og hvor skaden er. De to trin i fjernelse af skimmelsvamp:

 1. Sikkerhed. Afhængigt af arten af sort skimmel kan det være skadeligt at indånde toksinerne. Vi anvender sikkerhedsudstyr for at undgå at indånde giftstofferne og også særligt beskyttelsestøj som handsker, engangsdragter og mundbeskyttere med partikelfiltre. Tøjskift foregår et isoleret sted, fordi der kan være spor på tøjet, som ellers kan overføres til eksempelvis biler og andre ejendomme.
  Lokalisering af formen. Når kilden til skimmelsvampen er lokaliseret, skal byggematerialet udskiftes. Som boligejer bestemmer du naturligvis normalt over, hvilke foranstaltninger der skal træffes. Det kan være dyrt med fjernelse af skimmelsvamp i hus. Nogle husforsikringer dækker skimmelsvamp, men andre gør ikke. Det er derfor vigtigt at læse forsikringsbetingelserne igennem, inden uheldet er ude. Ved fjernelse af skimmelsvamp frigives der mængder af skimmelsvampemetabolitter til luften, derfor skal den del af boligen, der er forurenet, afskærmes. Ellers er der risiko for, at skimmelsvampen spredes via ventilationsanlægget. Området skal desuden være tømt for ting, møbler og tøj, da disse ellers er i risiko for forurening.
 2. Opsætning af affugter. Skimmelsvamp har brug for vand for at leve, så der er altid installeret en affugter for at hjælpe med at minimere skader og reducere spredningen. Det vigtigste, når det kommer til fjernelse af skimmelsvamp, er at beskytte sundheden, fordi sort skimmel er giftigt. Det er også vigtigt at afgrænse det udsatte område så hurtigt som muligt og fjerne alle genstande. Med lidt held kan det være muligt at redde møbler og tekstiler. Disse genstande bør derefter opbevares på et lager, hvor de ikke risikerer at forurene andre bygninger. Fjernelse af skimmelsvamp kan så begynde og ind i rum efter rum. Under rengøringen er rummene adskilt fra hinanden og forseglet for at minimere risikoen for spredning. Har du skimmelsvamp på facaden, kan du hvis det er overfladigt rense med et skimmel- og algemiddel.

Skimmelsvamp behandling

God ventilation og ret temperatur er den bedste behandling mod skimmelsvamp. Vi anbefaler 20–24°C indendørs. Temperaturen bør ikke være under 18°C ​​i luften og under 15°C på gulvet.

Porøse materialer og skimmelsvamp fjernelse

Et meget kompliceret område at rengøre efter skimmel er møbler og tøj, fordi det er porøse materialer, der let bliver forurenet. Hvis et hus er blevet renset for skimmelsvamp og derefter bringes forurenet tøj ind i hjemmet, kan problemet starte forfra. Porøse materialer bliver lettere forurenede, og nogle materialer har også evnen til at tiltrække skimmelmetabolitter (skimmelgifte). Der skelnes derfor mellem porøse, semiporøse og ikke-porøse materialer. Porøse materialer kan ikke altid vaskes rene for skimmelsvamp, især bøger og pap. Gamle fotos og lignende kan i nogle tilfælde bevares ved at laminere dem, ellers skal de smides ud.

Se video her hvordan skimmelsvamp kan se ud. 

Hvad temperatur trives skimmelsvamp bedst?

Skimmelsvamp celler trives bedst i en temperatur på +20–+45 grader celsius. Både skimmelsvampen og dens sporer ødelægges ved en temperatur på +70–+80 grader Celsius.

Som tidligere nævnt anbefaler vi 20–24°C indendørs. Temperaturen bør ikke være under 18°C ​​i luften og under 15°C på gulvet ved forebyggelse af skimmel.

Skimmelsvamp test

Det er muligt at teste et hus for skimmelsvamp på forskellige måder, blandt andet med forskellige lyntest. Hos Døgnvagt.dk kan vi hjælpe med skimmelsvamp fjernelse efter test af skimmel, hvis det er påvist. Der findes også skimmelsvampetest, der kan identificere forskellige skimmelsvampsporer, dette hjælper vores underleverandør med. Test af skimmelsvamp består af en testpind, der placeres mod det berørte område. Efter at pinden har absorberet partikler fra materialet, dyppes den i en speciel væske. Pinden skifter til en anden farve, afhængigt af hvilken type form det drejer sig om. Hver type form har en bestemt farve. Forskellige typer skimmeltest:

Laboratorieundersøgelser. Der er lidt dyrere test at købe, testen indeholder også en analyse på et laboratorium. Fordelen ved denne type test er, at laboratoriet har godt udstyr til at vurdere, hvilken type skimmelsvamp, der er tale om.

Specifikke tests. Der findes skimmelsvampetest, der har til formål at identificere specifikke sporer, for eksempel en bestemt type sort skimmelsvamp. Den type test tager ikke højde for andre svampe i området, men kun de sporer testen er designet til.

Lufttest af skimmelsvamp. En skål placeres i det rum, hvor skimmelsvampen er mistænkt for at være. Oftest skal testen et par dage før den viser et resultat. Hvis der er sporer i skålen, betyder det, at luften er inficeret med skimmelsvamp. Testen kommer også med en protokol, der giver dig mulighed for at tælle antallet af sporer. Dette skimmelsvamp test koster et par hundrede kroner.

Har du spørgsmål omkring skimmelsvamp fjernelse og test.

Hvor meget vand skal der til for at de er en vandskade?

Hvor meget koster udbedring af skimmelsvamp?

Hvis du har været så uheldig at få skimmelsvamp i et eller andet område af boligen og skal afhjælpe, opstår et naturligt spørgsmål – hvor meget koster det at afhjælpe skimmelsvamp? Udgifterne til skimmelsanering varierer fra sag til sag.

Skimmelsvamp fjernelse – Flere metoder til skimmelsanering

Der er en række områder i en bolig, som er særligt udsatte for problemer med skimmelsvamp, fordi luftfugtigheden er lidt højere i disse områder end i andre områder af boligen. Det drejer sig blandt andet om husets våde områder. Der kan også opstå problemer med skimmelsvamp og fugt i en bolig, fordi der har været en vandlækage, der efterlod fugtskader.

I forbindelse med skimmelsvamp fjernelse kan man bruge forskellige metoder, f.eks. man behandler svampen med tøris, til tørstøvsugning, hvor man suger det beskadigede materiale ud, og fugning, hvor formen behandles med en en slags tåge, der sprøjtes ind i det rum, hvor skimmelskaden er.

Hvilken metode du vælger at bruge ved udbedring af skimmelsvampen afhænger af, hvilket rum i huset skaden er i, men også af hvordan skimmelsvampen ser ud, altså i hvor høj grad du er blevet ramt af skimmelsvamp i din bolig.

Flere faktorer styrer omkostningerne ved skimmelsanering

Hvad skimmelsvamp fjernelse kan tænkes at koste, afhænger derfor af, hvor store overflader, der påvirkes af skimmelsvampen, og i hvilket rum skaden er placeret. Det handler derfor om de forhold, der er, når formen skal renses. Det er derfor problematisk præcist at svare på, hvad skimmelsvamp fjernelse kan tænkes at koste. For at vide, hvad der skal laves, og hvad det kan koste, skal vi lave et eftersyn på stedet.

22 34 72 22

Ring døgnvagt support 24/7

Døgnvagt
Døgnvagt

Døgnvagt elektriker, låsesmed, tømrer og VVS på Sjælland

2 reaktioner

 1. Test og fjernelse af skimmelsvamp i køkken samt i kælder. Kan i hjælpe med det? Jeg har sendt jer en mail.

  1. Hej Christian

   Vi har mottaget din mail, og vi har sørget for at den rette person kontakter dig mht. til skimmelsvamp test og fjernelse.

   Dbh
   Døgnvagt.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Døgnvagt
Døgnvagt

Elektriker, Tømrer, VVS, Div. Entreprenører og Låsesmede i København og på Sjælland

Bliv ringet op

Har du brug for akut hjælp? Måske af en elektriker døgnvagt eller en låsesmed døgnvagt? Indtast dit telefonnummer og vi kontakter dig

LIGNENDE ARTIKLER
DEL ARTIKEL
Facebook
Twitter
LinkedIn

Udvalgte artikler