Søg
Close this search box.

Fugtig væg – opdaget tegn på fugt i væggen? Dette skal du gøre

Fugtig væg eller har du mistanke om fugt i væggen indervæg eller ydervæg – dette skal du være opmærksom på læs vores artikel omkring fugt i væggen. Vi håber på at kunne give dig nogle brugbare og gode råd. Samt henvise dig til ret fugt hjælp. 

Hvad skal jeg gøre, hvis en væg er fugtig og muggen?

De fleste af os vil nok blive irriterede over fugt i væggen, synligt fugtig væg indenfor eller fugt fra ydervæggen er ikke en skøn syn men hvis væggen bliver fugtig, gælder både indervægge og ydervægge vil fugten også kunne forårsage omfattende skader på væggen. Langtidsophold i et sådant fugtigt miljø vil også have en meget dårlig effekt på vores helbred. Derfor bør vi gøre et godt stykke arbejde og få fugtsikre væggen.

Hvis du opdager, at væggen allerede har produceret skimmelsvamp og der er fugt så kan du gøre rent som er start herefter kontakt os. 

Brug skimmelfjerner, korrekt desinfektionsmiddel eller blegemiddel opløst (fortyndet til ca 12 %) til at bruge på væggene og fjerne skimmelpletterne. 

For at undgå skimmelsvamp i fremtiden , skal du være forsigtig med at bruge for meget fugt på væggen men gør rent og sen tørre ordentligt. Hvis væggen har tilbagevendende skimmelsvamp eller skimmelsvampen er meget kraftig og ikke kan fjernes med ovenstående metoder, så er en god løsning at udskifte materialerne (ikke altid nødvendigt) eller bruge en anden form for maling, den genkøbte maling skal sikre, at dens anti-skimmel ydeevne er overlegen.

Fugtskade væg hvorfor?

Fugtskader på en væg kan være forårsaget af en række forskellige faktorer, herunder utætte rør, dårlig dræning omkring huset, utilstrækkelig ventilation eller en utæt tagkonstruktion. Tegn på fugtskader kan omfatte pletter eller misfarvning på væggen, bobler eller blødhed i malingen, sort skimmel eller muggen lugt og afskallet puds eller tapet.

Det er vigtigt at få løst problemet med fugtig væg så hurtigt som muligt for at forhindre yderligere skader på bygningen og for at undgå helbredsproblemer forårsaget af skimmelsvamp og andre allergener. For at udbedre fugtskader kan det være nødvendigt at fjerne beskadigede materialer, tørre området ud og derefter genopbygge væggen med nye materialer. Det kan også være vigtigt at tage fat på den bagvedliggende årsag til fugtskaden for at forhindre, at problemet opstår igen i fremtiden. Det kan være en god idé at hyre en professionel entreprenør f.eks. os til at hjælpe med at diagnosticere og reparere fugtskader på vægge eller fjerne fugten fra væggen.

Hvis du har mistanke om, at der er mikrobiel vækst (skimmel) på organisk materiale på væggen forårsaget af i led af en fugtig væg, anbefales en skimmelundersøgelse for at kunne fastslå, hvilke typer svampe huset har været ramt af.

Dette er for at tjekke, om svampene er giftige for jer som bor i husstanden, og hvordan man forhindrer skimmelsvamp i at vokse i hjemmet.

En skimmelundersøgelse eller en luftprøveanalyse anbefales også, hvis du ikke ser nogen synlig mikrobiel vækst, men føler forskellige symptomer, når du er i bestemte områder af hjemmet/ejendommen/kontoret. Kontakt os her hvis du er i tvivl om din væg er fugtig. 

Indhent tilbud - Få undersøgt fugtig væg og hjælp med fugten i væggen i København og Nordsjælland

Fugtig væg - opdaget tegn på fugt i væggen ? Dette skal du gøre
Fugtig væg - opdaget tegn på fugt i væggen ? Dette skal du gøre

Ramt af vandskade? Undgå at fugten sætter sig i væggen

Naturen stræber altid efter ligevægt, så et materiale med et højt vandindhold vil naturligt blive påvirket af et miljø med et lavere vandindhold for at forsøge at selvbalancere. Der af opstår fænomenet fugtig væg. Vi bruger samme drivkraft, når vi skal tørre en fugtskade. Ved at sænke luftfugtigheden omkring en fugtig væg eller et fugtigt materiale, driver vi effektivt fugten ud af materialet. Jo tørrere omgivelserne er omkring det fugtige materiale, jo bedre tørreeffekt får du.

Når man skal tørre en konstruktion af f.eks. beton eller mursten, er der lidt flere ting man skal overveje end tør luft for at opnå hurtig og effektiv tørring. Ved tørring af materialer kan man med fordel opdele tørringsprocessen i tre faser, hvor de bedste forudsætninger for hurtig tørring skabes gennem forskellige tiltag.

Undgå fugtig væg – Fjern først alt vand

Fjern først alt vand i området, dette er vigtigt for at forhindre yderligere fugt og fugt i væggen samt at få adgang til overfladen for yderligere affugtning. Når du har fjernet det meste af det frie vand ved at støvsuge eller opsuge, vil affugtningen fremskynde fjernelsen af fugt ved at have en høj luftstrøm af tør luft, der strømmer over overfladen. På dette stadium bør ventilatorer i kombination med affugtere primært bruges til at fremskynde fordampningen fra vandoverfladen. Når det frie vand fjernes fra overfladen, kan man betragte de første par millimeter af materialet som en åben vandoverflade, der vil afgive store mængder fugt. Derfor ønsker vi at skabe høj luftstrøm over overfladen, primært ved hjælp af ventilatorer i kombination med affugtere. Ved at skabe en konstant luftbevægelse med tør luft over materialets overflade, fordamper fugten hurtigt og effektivt.

Fjern fugt i væggen ved at affugte væggens overflade

Fortsæt affugtningen ved fugtig væg og området omkring med en fortsat høj luftstrøm i kombination med tør luft. Selvom overfladen ikke længere er som en åben vandoverflade, er materialets indre fugttransport op til overfladen hurtigere end fordampning – dvs. materialet er meget fugtigt. Hvis det er muligt, tilfør også ekstra varme for yderligere at accelerere fugttransporten til overfladen. Ved at øge temperaturen skabes højere damptryk i materialet og hurtigere fugtafgivelse, hvilket fremskynder affugtningen og fjerner alt fugt i væggen. 

Når materialets overfladelag aftørres på fugtig væg, vil fugttransporten i materialet være langsommere end fordampningen fra overfladen, flaskehalsen i denne fase er således diffusionen af fugt gennem materialet. Derfor har vi ikke det store udbytte af en høj lufthastighed over overfladen længere. Vi kan nu fjerne fugt i væggen og i områder med ekstra blæsere og kun beholde effektive affugtere for at sikre, at materialet er omgivet af rigtig tør luft. Ved samtidig at hæve materialets temperatur fremskyndes tørringen yderligere, fordi materialets damptryk hæves. Fase tre er den fase, der vil tage længst tid og her er det vigtigt at arbejde videre med at øge temperaturen i materialet og skabe et så tørt miljø som muligt, indtil det ønskede resultat er nået.

Boost affugtningen i væggen med indpakning

Tørring af gulve eller vægge i større rum eller i rum med høj ventilation er energikrævende, fordi du skal tørre og opvarme store luftmængder. Ved at begrænse luftmængden med plastfolie omkring materialet i væggen, der skal tørres, udnytter du den tørre luft bedst muligt. Dette er en meget effektiv måde at give affugtning et ordentligt løft og samtidig spare energi. Kombinationen af indpakning, varme og en tør luftstrøm er en meget effektiv metode til tørring af materialer som beton, mursten og letbeton. Hvis indpakningen er udført korrekt, kan store overflader tørres ved hjælp af en eller få affugtere. Alternativt kan du bruge affugteren mere effektivt og tørre en væg samtidig med en anden del af konstruktionen, ved at servere flere beklædninger med en og samme affugter.

Bemærk: Når du bruger varme til at affugte fugtige vægge i et rum eller materiale, er det vigtigt, at du også bruger affugtere til at sænke luftfugtigheden i den omgivende luft. Ellers risikerer fugten i den varme luft at kondensere i de koldere dele af bygningen, som f.eks. ydervægge og tage, og skabe andre fugtproblemer.

22 34 72 22

Ring døgnvagt support 24/7

Døgnvagt
Døgnvagt

Døgnvagt elektriker, låsesmed, tømrer og VVS på Sjælland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Døgnvagt
Døgnvagt

Elektriker, Tømrer, VVS, Div. Entreprenører og Låsesmede i København og på Sjælland

Bliv ringet op

Har du brug for akut hjælp? Måske af en elektriker døgnvagt eller en låsesmed døgnvagt? Indtast dit telefonnummer og vi kontakter dig

LIGNENDE ARTIKLER
DEL ARTIKEL
Facebook
Twitter
LinkedIn

Udvalgte artikler